The OCS Stand, Brit Oval, London

0607NSCJul06

Commendation The OCS Stand Brit Oval, London Adding a new visual backdrop to this famous venue, the new 14,500 capacity stand was completed within a tight time scale and opened in time to host one of last year’s Ashes test matches. Providing 13,850 new seats the £21M OCS Stand has been The job was consequently completed in two phases. The first FACT FILE THe oCS STaNd, designed to bring fans closer to the game and replaces a collection consisted of demolition of the existing stands, piling and sub BriT oVal of outdated stands and temporary buildings, raising the ground structure, erecting the steelwork frame and lower precast concrete architect: capacity to 23,000 spectators. seating. This allowed for a temporary hand-over during the Summer The Miller Partnership The new steel framed stand is spread over five storeys and of 2004. Structural engineer: features a distinctive curved steel roof. The seating terraces are Beginning in the Autumn, Phase 2 included the completion of SKM Anthony Hunts formed from precast concrete units supported by reinforced walls the overall superstructure, M&E services and external works. The Steelwork contractor: and raking steel beams in the lower tier and fabricated tapered steel finished stand was then completed in May 2005. Severfield-Reeve Structures cantilever beams in the upper terraces. A slightly unusual aspect of the Stand is the fact that all terraces Main Contractor: The steel roof of the structure is a highly visible structural were designed with a vertical natural frequency of 6Hz. This was Taylor Woodrow statement. It is supported by circular hollow section columns achieved economically by adopting an innovative semi-composite Client: Surrey County branching out at high level with four arms to support the curved interaction between the terrace units and cantilever raking steel Cricket Club primary support beams. As these ‘tree-like’ members are external support beams which increased their stiffness without incurring any and visible the connections are fabricated to a high architectural weight penalties. standard. “This was done to allow the staging of music concerts if the Oval Les Postawa, SKM Anthony Hunts Project Director says the gets a license in the future,” Mr Postawa explains. “Ordinarily a greatest challenge for the job was delivering the project within such sports ground stand would be designed to a frequency of 4Hz.” a tight time scales. “We commenced our design in January 2004 Another challenging part of the project Mr Postawa says was and the lower terrace opened in August 2004,” he says. the fact that a clear column free space was required at ground floor Once that cricket season had ended the construction team had to accommodate a community hall. This was achieved by omitting a further seven months to complete the upper tier and roof, and two central support columns between the ground floor and the complete fit out in time for the 2005 Ashes series. second level and to compensate two plate girders with a storey high transfer truss have been inserted. “The omitted columns also had a significant effect on the global natural frequency of the structure. However, they are located back of house, hence they can be reinstated if a concert was held with temporary steel members to increase the global natural frequency of the whole structure above 6Hz,” Mr Postawa explains. To sum up, the judges say the stand is a most appropriate use of steel, in a geometrically complex arrangement, which adds drama and visual excitement to a world-famous venue. A slender tower design was chosen because it has less environmental impact NSC July/August 2006 21


0607NSCJul06
To see the actual publication please follow the link above