Page 18

NSCSept2015

Commercial 18 NSC September 15 combination of access machines, Severfield erected ground floor to level 3 in one sequence and from then on installed two floors at a time. With the metal decking being installed a couple of levels behind the steel erection, the programme ensured, for safety reasons, that there were always at least two completed floors in between steel going up and the other follow-on trades. “The steel erection was sub-divided into four phases for each floor, starting in the south east corner and erectors then working around the core in a clockwise direction,” says Skanska Senior Site Engineer Andy Flynn. “Once steel was unloaded from the delivery trucks it was stacked on laydown points, which corresponded with the four phases on top of the completed frame.” Aside from the terraces, formed where the building steps back along its northern elevation, the frame is fairly regimented in design all the way from ground floor to roof level. The only exception is a pair of storey-high cantilever trusses along the same northern elevation, which ensure that the building does not load an adjoining party wall by transferring the perimeter column loads inwards. The party wall belongs to the only Cellular beams have been used throughout building that adjoins The Monument Building’s plot and crucially sits atop the Circle and District underground lines, which are just below street level. “We selected steel for its light structure, which came in handy on the more complex areas of the development where we were close to the underground system. Also known for being an efficient material with sustainable qualities, it was an appropriate choice for the design of The Monument Building,” says Make Architects Partner Cara Bamford. Although this neighbouring building is adjacent to the new structure, both are independent, apart from the fact that the old building’s outdoor fire escape has had to be removed during the construction programme and will be re-installed later. It will then incorporate a ground floor escape corridor within The Monument Building’s footprint. “Because of the building’s cascading terraces along this elevation, the cantilever trusses support only four storeys as opposed to the nine across the rest of the building,” says Mr Heywood. “This means we’ve been able to achieve an efficient design that works with both the architecture and building services.” The Monument Building is scheduled to be complete by May 2016. The completed building Unloading steel outside of Monument station Model showing the steel frame


NSCSept2015
To see the actual publication please follow the link above