Retail: Hayward Heath Station Quarter Waitrose store

NSCJuly2016digi

Commercial Retail Retail arrives at Sussex station The construction of a Waitrose superstore and accompanying car park represents the largest element of the £35M Haywards Heath station upgrade. Sitting atop the store are the saw-toothed roofs of the back-ofhouse facilities 14 NSC July/Aug 16 Big changes are afoot in and around Haywards Heath railway station, as the East Sussex town seeks to regenerate its transportation hub. Solum Regeneration, a partnership between Network Rail and Kier, working closely with Southern Rail, and Waitrose, have all combined on this £35M scheme. Ultimately, the overall Station Quarter development will deliver an integrated transport hub; a four-level multistorey car park (see box); an enclosed footbridge linking the car park and the station platforms; an enhanced public realm around the station, and a Waitrose superstore with its own dedicated parking. BAM Construction is the main contractor for the steel-framed Waitrose part of the development and it started on site during April last year. The plot of land adjacent to Haywards Heath station was formerly occupied by a bus transfer station and a large surface car park for rail passengers. “We had to liaise with the team constructing the multi-storey car park, because until it was open we had to keep a portion of the existing car park open and consequently couldn’t take possession of the entire site,” explains BAM Construction Project Manager Alan Newland. BAM started by levelling part of the sloping site in preparation for the steel frame of the Waitrose store and car park to be erected. This involved the removal of some 19,000m3 of overburden, which required a total of 2,500 truck movements. The steel-framed Waitrose store consists of a lower level 2,300m2 store and café that is dug into the previous slope and is partially subterranean along one elevation. An upper level accommodates back-ofhouse and storage facilities, and car parking for 60 vehicles. Taking in the sloping topography, the upper level car parking area of the steel frame then joins a ground level surface parking lot. The upper car park deck comprises a 165mm deep composite slab, primarily supported on a series of cellular beams. These beams are up to a maximum depth of 761mm, and are supported by a series of 914mm deep UB sections. The lower level of the steel structure accommodates the Waitrose sales area and column intrusions had to be kept to a minimum in this area, according to BAM Design structural engineering team member Kangaichelian Sirijeyanantham. “As well as the required long span qualities a steel frame gave us, the other reasons the design team went with this form of framing solution is that it is more economical and faster.” Other advantages the project team has gained from the design are that cellular beams throughout the steel frame have allowed building services to be accommodated within the beam depth, while at ground floor, in addition to carrying the vertical loads, the floor system also acts as a diaphragm to transfer lateral forces from the perimeter retaining walls. Also sitting on the upper level and atop one of the main store elevations is a backof house area that includes a loading bay, storage facilities and offices. The superstructure of this area comprises a two-storey steel frame topped by a saw tooth profile roof formed by a series of high-level trusses. Also on the upper level the steel frame includes a lobby structure housing a travellator and passenger lifts that connects the car park with the sales floor below. This small structure is stabilised by a moment frame together with the concrete core walls that form the adjacent lift shafts. Meanwhile the majority of the steel structure gets its stability from vertical and horizontal cross bracings. According to steelwork contractor Elland Steel Structures, steel erection was a challenge because of the site constraints. Using a single 70t-capacity mobile crane for its entire steel programme, that also included the installation of metal decking, FACT FILE Haywards Heath Station Quarter Waitrose store Main client: Solum Regeneration Architect: Pozzoni Architecture Main contractor: BAM Construction Structural engineer: BAM Design Steelwork contractor: Elland Steel Structures Steel tonnage: 475t


NSCJuly2016digi
To see the actual publication please follow the link above