Energy: Aberthaw Power Station

1010NSCOct2010

Energy The centrepiece of the project is a 15m high fin housing a viewing gallery Steel’s power of east wing will contain a training room andin two directions, 30m for the west wing and24m for the east wing. The west wing willhouse large classrooms, while the smaller sustainability structure to sea views.an office. Taking advantage of the Centre’scoastal location, the south elevations of bothwings will be fully glazed, opening up the Structurally imposing and central to the An educational facility at a South Wales power station scheme, as the building derives much of itsproject, the fin is structurally integral to the is making use of a number of sustainable features stability from this architectural feature. The fin is actually formed from two fins, including a steel frame. positioned approximately 5.8m apart and Aconstruction, and a destination based around a concrete framed structure together, while the other connected fin,tied together via moment connections. One FACT FILE n example of sustainability in The initial design for the Centre was fin is a double fin, 1.25m wide and braced Aberthaw Power Station, Centre for Energy and Education, for children and adults to learn with three-storey high fins, however after which forms the overall fin structure, is a South Wales about energy’s environmental some value engineering a smaller single single steel structure. Main client: impact is under construction in South Wales. storey building was decided on. According to Mr Stiel some of the design RWE npower Known as the Aberthaw Centre for Energy “The design needed to keep an industrial challenges associated with the project, and Architect: Loyn & Co and Education, it will open later this year feel because of its location – so much of especially the fins, included the control of Main contractor: and provide an important new resource for the steelwork is exposed – while we also high uplift forces at the base of the double Jones Bros. Ruthin local schools and community groups. wanted to reduce costs,” says Tobias Stiel, fin, controlling deflection of the single (Civil Engineering) Affording views over the adjacent Bristol Mott MacDonald Project Designer. “Steel fin, and designing a visually acceptable Structural engineer: Channel, the completed Centre’s viewing allowed us to achieve these aims and offered connection which would remain exposed. Mott MacDonald gallery will also allow visitors clear views a quicker construction programme.” For steelwork contractor EvadX, the Steelwork contractor: into the power station to observe how it Steelwork for the structure is based double fin was the first part of the structure EvadX is minimising the impact of electricity around a 15m tall fin; an architectural to be erected. Steel tonnage: 60t generation on the environment. feature as well as an area to house energy “This was a tricky procedure as the shape “We have always encouraged educational saving heat pumps. The roof of the fin also of the fin means it naturally wants to topple visits to the power station and we believe accommodates a viewing gallery, accessed over,” says Andrew Roberts, EvadX Project this centre will improve the quality of via a 9.5m long footbridge from an adjacent Manager. “To stop this every member had to those visits,” says Aberthaw Power Station embankment. be braced back to the adjacent member.” Manager Phil Allen. Either side of the fin the structure extends Aside from the steel frame, which has a 12 October 10NSC


1010NSCOct2010
To see the actual publication please follow the link above