newsteelconstruction.com
NSC Archives
Search
Subscribe
Archives
This month’s features
Print Friendly, PDF & Email

Projects and Features

Improved parking

Metal decking was chosen as the most cost-effective solution for Piries Place Car Park

Two steel-framed car parks in Sussex are forming integral elements of large developments that will reshape a town centre and a university campus.

FACT FILE
Piries Place Car Park, Horsham
Main client: Horsham District Council
Architect: HNW Architects
Main contractor: Kier Regional Building Southern
Structural engineer: Gyoury Self
Steelwork contractor: Caunton Engineering
Steel tonnage: 600t
The West Sussex market town of Horsham is undertaking the multi-million-pound redevelopment of Piries Place, an important town centre location for both its daytime and evening economies.

Including a three-screen Everyman cinema, a Premier Inn hotel and a range of new restaurants and retail outlets, the scheme also includes a distinctive five-level multi-storey car park.

Meanwhile, forming one of the initial parts of the University of Brighton’s expansion programme for its Moulescoomb campus, a new multi-storey car park is under construction that will provide 550 spaces for staff and visitors on six-levels (see below).

According to main contractor Kier, the delivery of the car parks has involved some successful partnering with the company’s subcontractors.

“No partnering works effectively without trust and honesty from all parties and it is vital to honour these agreements made in the early stages of a project,” says Kier Construction Design Manager Charley Latimer.

“When Horsham District Council and University of Brighton invited Kier to tender for their respective new car parks, it was evident that the best way forward was a steel-framed and metal deck solution and to bring in Caunton Engineering as part of our bid proposals.”

Visualisation of the completed Horsham car park

The Horsham car park was erected in a very confined site

As part of the bids, Kier and Caunton put together some options for the clients to review. According to Kier, Caunton’s design team rose to the challenge and turned around a full 3D model with circulation and bays identified in less than 48 hours.

This collaborative early engagement demonstrated to the respective clients that both Kier and Caunton understood their needs and were fully committed to providing a high level of service and collaboration.

Caunton’s input into the bid stage provided invaluable knowledge and support. “By having Caunton at the table with the wider design team enabled swift value engineering options, design development, coordination, production of the planning application information and RIBA stage 4 contractor’s proposals,” adds Charley Latimer.

HNW Architects Director Steve Duffy adds: “Agreeing a set of design principles for all disciplines, including the main contractor, to develop at the very earliest stage is a great example of design and build, which relies on involving key design partners from the start.”

Piries Place Car Park is a new build to replace the outdated and challenging town centre car park, providing 519 spaces, public toilets and baby change, green walls and improved public security all within the existing building footprint.

Initially, a reinforced concrete design was the option for the car park, but this did not provide Horsham with the right solution for the varying bay sizes needed and did not fall within their budget.

“A steel frame provided a lightweight and relatively quicker option in comparison with a concrete frame structure. The reduced weight of the superstructure was also beneficial for the foundation design, especially along two elevations where due to the close proximity of existing foundations, cantilever RC pile caps were designed to support steel columns above,” explains Gyoury Self Project Engineer Monika Koclega.

A steel-framed solution also offered a much greater ability to accommodate the desired long clear spans and minimise column sizes, which resulted in a more aesthetically pleasing and user-friendly car park.

The structure is generally based around a column grid pattern of 8.5m × 15.6m, with a centrally-positioned vehicular ramp.

The floors are formed with steel beams supporting steel decking and a concrete topping.

Steel decking provided a more flexible option to suit the existing site constraints, as the new Piries Place car park was designed to fit around some existing residential buildings.

“A steel decking option with 150mm deep concrete slabs was considered to be a cost and time-effective solution in comparison to precast flooring, as well as providing a cleaner soffit,” says Ms Koclega.

The main floor beams for the longer spans are 610mm × 229mm cambered UB sections, while the shorter 8.5m-long beams are 457 UBs. All of the project’s columns are either 305 or 254 UC sections, which were all brought to site in complete 20m-long sections that required no splice to reach the full height of the car park.

Stability for the structure is provided by vertical bracing in the building’s two lift and stair cores.

Caunton Engineering Contracts Manager, Adrian Downing says: “This is a very tight town centre site and a lot of coordination was needed between trades.”

Summing up, Ms Koclega says: “Offsite fabrication allowed steel elements to be installed quickly, accurately and assembled with proven techniques.

“Steelwork also provides a solution that reduces waste material and improves site safety.”

The Brighton car park has a core at either end

University challenge

FACT FILE
University of Brighton Multi-Storey Car Park
Client: University of Brighton
Architect and structural engineer: Stripe Consulting
Main contractor: Kier Regional Building
Steelwork contractor: Caunton Engineering
Steel tonnage: 750t
The University of Brighton car park will provide 550 spaces for staff and visitors on six levels.

It will also be able to accommodate 330 bicycles, while the structure’s ground floor will include showers for cyclists, a parking office and a recycle bin storage area.

Based around a 4.8m x 15.9m column grid pattern, the structure has been designed with cambered 610 x 229 UB sections for the longer spans, and 305 UBs for the shorter spans. Either 305 or 254 columns have been used throughout and these are spliced at the underside of level four.

According Stripe Consulting, the project architect and engineer, speed of construction was one of the main reasons for choosing a steel frame design with metal decked flooring.

“This solution also provided us with a lightweight structure that required less foundation work,” says Stripe Consulting Engineer Enrico Tomasi.

There are two lift and stair cores positioned at either end of the structure, but these provide no stability as the car park gains all of its rigidity from braced bays.

Visualisation of the completed Brighton car park

The steel-framed car park has been designed as a Vertical Circulation Module (VCM), which is said to offer a more efficient solution for confined city plots, like the Brighton site. The design contains no external ramps as all of the circulation is via slopes within the floors, which creates more parking spaces.

Caunton has also erected some additional steelwork features to the uppermost level of the car park. This includes a canopy over the central vehicle access route that will prevent rainwater from running down the slope to the covered floors below.

A series of secondary beams has been added to two elevations along the top floor. These members will support planters, which will contain hanging vines that will form architectural living ‘green’ walls.

As well as the car park, the overall University of Brighton scheme, which has been dubbed the ‘Big Build’, will also include five new halls of residence, a new academic building, a new students’ union building and fitness facilities, and a new footbridge over the A270 linking both parts of the campus.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Share this post

Related Posts